Betrokken en zorgvuldig

Bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose

Wanneer u uw huisdier bij ons achterlaat, dan doet u dat in de veronderstelling dat uw huisdier de best mogelijke medische zorg krijgt. Bovendien vertrouwt u erop dat onze praktijk u helpt en adviseert bij het nemen van een juiste beslissing in het belang van uw huisdier. Om u helemaal gerust te kunnen stellen, raden wij aan bloedonderzoek te doen voorafgaand aan de narcose. We noemen dat ‘preanesthetisch bloedonderzoek’.

Narcose

Net als in de geneeskunde voor mensen zijn de narcosemiddelen in de diergeneeskunde zeer veilig. De risico’s van narcose bij een gezond dier zijn dan ook niet zo groot. Wanneer een dier echter niet helemaal gezond is, kunnen er complicaties optreden tijdens of na de narcose. Om het risico op complicaties minimaal te houden is het noodzakelijk de gezondheidstoestand van uw huisdier grondig te onderzoeken. Voorafgaande aan de narcose doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek. Ook wordt de ziektegeschiedenis van uw dier bekeken. Dit alles geeft ons veel informatie over de gezondheid van uw huisdier. Toch is het vrijwel onmogelijk de gezondheid volledig in te schatten zonder aanvullend bloedonderzoek.

Gezondheid

Uw huisdier kan u niet vertellen dat er gezondheidsklachten zijn. Bovendien doen dieren – om zich te beschermen – zich vaak gezonder voor dan ze in werkelijkheid zijn. Een dier kan ongemerkt ziek zijn, terwijl het een gezonde indruk maakt. Zo verliezen dieren bijvoorbeeld vaak tot 75 % van hun nierfunctie voordat ze duidelijk zichtbaar ziek worden.

Bloedonderzoek

Dat de lever en nieren goed functioneren, is cruciaal voor een normaal verloop van de narcose. Ook kan bijvoorbeeld niet ontdekte suikerziekte of een te laag eiwitgehalte een groot risico vormen. Daarom is het zo belangrijk dat er vooraf aanvullende informatie wordt verkregen door middel van bloedonderzoek. Wanneer alle waarden van het bloedonderzoek normaal zijn, kunnen we met vertrouwen beginnen aan de narcose. We weten dan immers dat de kans op complicaties minimaal is.

Alternatieven

Als er wel afwijkende waarden worden gevonden kunnen we kiezen voor een aangepaste narcose. We kunnen dan bijvoorbeeld een ander middel gebruiken of extra maatregelen treffen. In sommige gevallen is het zelfs beter de operatie uit te stellen en eerst met een behandeling te beginnen voor de gevonden afwijkingen.

Geen enkele operatie is 100 % veilig, maar door uw huisdier vooraf grondig te onderzoeken kunnen we de risico’s minimaal houden. Dat is een geruststellende gedachte.

Wij begrijpen en weten uit eigen ervaring hoeveel uw dier voor u betekent.

Daarom staan we voor professionaliteit en persoonlijke benadering; niet voor niets is ons motto: betrokken en zorgvuldig!
Bij dierenkliniek Beekzicht nemen we graag de tijd voor u en uw dier.

We bekijken uw dier uitgebreid en luisteren goed naar u, zodat we problemen structureel kunnen oplossen.
Ons hele team hecht veel belang aan de kwaliteit van ons werk. Daarom zorgen we ervoor dat onze kennis up to date blijft door regelmatig nascholing te volgen.
Openingstijden

maandag 8:30 - 19:00 uur
dinsdag 8:30 - 18:00 uur
woensdag 8:30 - 19:00 uur
donderdag 8:30 - 19:00 uur
vrijdag 8:30 - 18:00 uur

Oldenzaalsestraat 174
7557 GB Hengelo
info@beekzicht.net
Tel: 074 24 25 112

Ook voor spoedgevallen 24 uur per dag
bereikbaar op dit nummer

Doc Booff